Iti place gastronomia? Cum alegi cel mai performant cuptor

Iti place gastronomia? Cum alegi cel mai performant cuptor

Daca te-ai mutat intr-un apartament nou in Cartierul Solar si unul dintre motive este ca iti doreai o bucatarie mai mare ca sa experimentezi toate retetele pe care ti le doreai, cred ca trebuie sa stii cateva informatii inainte de a alege cuptorul care sa iti defineasca bucataria.

Cuptor electric sau pe gaz?

Nicio tehnologie nu este net superioara celei pe care o inlocuieste si acest lucru este foarte vizibil atunci cand vorbim de cuptoare electrice versus cuptoare pe gaz. Fiecare are puncte forte si puncte slabe cand vine vorba de coacere si rumenire. Va trebui sa te decizi in functie de retetele care au o frecventa si o pondere mai mare in gastronomia ta.

Costul – unde sunt preturile mai mari?

Daca unul dintre argumente este costul, atunci cu siguranta cel mai perfomant cuptor cu gaz va fi mai ieftin decat un cuptor electric. Un cuptor cu gaz se incalzeste rapid. Ajustarea puterii focului se traduce in cresterea sau scaderea temperaturii din interiorul cuptorului.

Aceasta proprietate a cuptoarelor pe gaz ajuta foarte mult in cazul prepararii mancarurilor care necesita la final o faza scurta de rumenire la temperatura mare. De exemplu, dupa ce ingredientele s-au gatit deja. Poti obtine crusta crocanta si cu un cuptor electric, dar mai greu.

Nu scade umezeala din cuptor. Combustia gazului se face prin consum de oxigen, ceea ce se traduce prin ridicarea usoara a umiditatii in interiorul cuptorului. Implicit un cuptor pe gaz previne uscarea mancarii, in special a carnurilor.

In cazul unui cuptor electric, daca vrei sa eviti ca preparatele pe care le pregatesti sa nu fie prea uscate, atunci poti sa introduci un vas cu apa inauntru. Dar acest lucru este deranjant si ocupa si spatiu. Plus ca trebuie sa ai grija la vasul si la apa dupa ce termini de gatit si trebuie sa le lasi sa se raceasca inainte de a le scoate din cuptor.

In alta ordine de idee, daca preferi sa coci prajituri sau diferite articole de patiserie, un cuptor cu gaz te-ar putea incurca. Aceasta datorita umiditatii excesive, in schimb, un cuptor electric ar fi ideal pentru copt si pentru alte preparate dulci.

Siguranta vs pret de achizitie mai mic

Din nefericire, cu toate tehnologiile si senzorii din apartament, un cuptor cu gaz va avea un grad de periculozitate mai ridicat decat un cuptor electric. Orice conducta prost izolata sau fisurata poate cauza o explozie fatala.  Si asta nu e tot. Pe langa pericolul eminent de explozie cauzat de o acumulare de gaz, arderea acestui tip de combustibil fosil are si impact pe termen lung asupra mediului inconjurator, contribuind la cresterea efectului de sera. Curentul electric obtinut din resurse regenerabile este o forma de energie mult mai ecologica.

Precizia, un atu al cuptoarelor electrice

Control foarte fin al temperaturii este un apanaj clar al cuptoarelor electrice. Aici poti sa te joci pe o marja de 5 grade Celsius. Gradatia poate sa ajunga pana la 200 de grade.

Asta inseamna pentru multi bucatari posibilitatea de a obtine aceleasi rezultate de fiecare data, fara prea mult efort.  Urmand retetele din cartea de bucate ca pe simpli algoritmi matematici la care se adauga si putina inspiratie.

In plus, in cazul cuptoarelor electrice pe convectie, temperatura din interior mereu va fi distribuita uniform. Practic nu trebuie sa rotesti vasele in cuptor pentru a preveni arderea mancarii pe o parte. Este un avantaj real pentru retetele care presupun copt la temperatura constanta, moment in care deschiderea usii pentru rotirea tavilor putand afecta atat forma cat si coacerea uniforma a mancarii.

Dar raspunsul final ramane de partea ta. Orice decizi, integrarea respectivului cuptor in bucatarie este un element esential in design. Daca ai nevoie de ajutor, specialistii din cadrul Ansamblului Rezidential Cartierul Solar te pot ajuta.


113
rămase
Apartamente disponibile in Cartierul Solar