Tips & tricks pentru suportul cu functia de racire a laptopului

Tips & tricks pentru suportul cu functia de racire a laptopului

Tips & tricks pentru suportul cu functia de racire a laptopului

Lucrezi pe laptop in living? Tips & tricks pentru suportul cu functia de racire

Daca te-ai mutat recent in Cartierul Solar si ti-ai amenajat living-ul ca pentru un birou, atunci trebuie sa mai iei in calcul si un alt element in afara de laptop, prize, amplasamentul mobilierului, biroului, fotoliilor pentru invitati, imprimanta, scaune ergonomice, router de internet, retelistica, cafetiera sau dozator de apa.

Obisnuiesti sa lucrezi si cate 10-12 ore pe laptop? Dincolo de necesitatea de a avea si o tastatura suplimentara si un mouse wifi, sunt sanse sa ai nevoie si de un suport cu functia de racire, sau cooler mobil.

Cum iti dai seama ca laptopul tau are nevoie de racire?

Foarte simplu. Incepi sa experimentezi incetiniri de viteza bruste, in timp ce lucrezi sau te joci? Acestea sunt corelate cu turatii mari de functionare ale ventilatoarelor laptop-ului? Rezulta si zgomot de multe ori insuportabil daca nu avem castile pe urechi? Atunci e clar. Poti sa apreciezi si singur gradul de incalzire al laptopului prin atingerea zonei de sub laptop si din jurul sistemului de evacuare al aerului. Nu pune mana in dreptul jetului de aer, pentru o evaluare corecta. Daca poti tine mana in contact cu carcasa laptopului o perioada de cateva secunde fara sa ai o senzatie de disconfort atunci totul esti OK si s-ar putea sa nu ai nevoie de un suport de laptop cu racire suplimentara.

Alternativ, foloseste programe de masurare digitala a temperaturii componentelor. De exemplu, RealTemp (gratuit), care iti indica si diferenta pana la temperatura maxima suportata de procesorul laptopului tau. Cauta sa pastezi macar 20-30 de grade diferenta la un nivel de incarcare maxima a procesorului (LOAD). In IDLE, cand nu ruleaza niciun program, temperaturile nu ar trebui sa depaseasca 50-60 grade.

Cum aleg coolerul potrivit in functie de tipul laptopului?

Dimensiunea suportului. Coolerele pentru laptop sunt formate dintr-un suport, pe care se gasesc montate unul sau mai multe ventilatoare. Pentru operare optima este bine sa alegeti un model mai mare sau egal cu diagonala modelului de laptop. Un cooler de 14 inch nu va fi capabil sa raceasca eficient un laptop de gaming de 17 inch.

Numarul de ventilatoare. Aici este destul de simplu. Mai multe ventilatoare inseamna o capacitate de racire crescuta si o distributie mai uniforma a zonei acoperite, deoarece este bine stiut faptul ca ventilatoarele nu racesc in centru, in zona motorului.

Dimensiunea ventilatoarelor. Pentru a preveni insa un zgomot prea ridicat, este bine ca sistemul de racire sa foloseasca ventilatoare de dimensiuni mai mari, care se invart mai lent, racind la fel de bine ca doua ventilatoare mai mici (depinde de diferenta de diametru), totodata fiind si mai silentioase.

Puterea consumata. Majoritatea producatorilor omit sa mentioneze puterea consumata de un cooler de laptop. Sunt cativa watti care vor reduce si mai mult autonomia laptopului, pentru ca alimentarea ventilatoarelor se face de la bateria laptopului, prin USB.

Control turatie. Unele modele mai scumpe ofera chiar posibilitatea controlului turatiei ventilatoarelor prin intermediul unui potentiometru plasat la indemana utilizatorului. Aceste modele va permit sa controlati direct nivelul de zgomot, puterea consumata, cea din urma invers proportionala cu capacitatea de racire a produsului in cele mai multe cazuri.

Materialul din care sunt construite. Modelele de aluminiu sunt mai scumpe, insa acest metal usor contribuie la cresterea capacitatii de racire, spre deosebire de plastic, care nu o face.

Daca mai ai nevoie si de alte idei si inspiratie, specialistii din Cartierul Solar vor veni pentru tine cu cele mai potrivite solutii. Nu ne-ai vizitat inca? Te asteptam oricand ai timp. Profita de ultimele oferte!


113
rămase
Apartamente disponibile in Cartierul Solar