Energie regenerabilă pentru ansamblurile rezidențiale?

Energie regenerabilă pentru ansamblurile rezidențiale?

Energie regenerabilă pentru ansamblurile rezidențiale?

Ce fel de energie regenerabilă se potrivește pentru un ansamblu rezidențial?

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce nu se fac în România cartiere care să folosească energie geotermală sau energie eoliană? Răspunsul este destul de simplu.

În Islanda majoritatea locuințelor folosesc energie geotermală pentru că natura oferă acces la acest tip de energie fără investiții costisitoare. Și în România există companii care instalează pompe de căldură, dar eficiența lor energetică s-a dovedit că este mai utilă unor suprafețe locuibile mai mici.

Randamentul unei instalații de pompe de căldură e mai ridicat pentru o casă sau o vilă decât pentru un bloc. În plus e foarte complicat de proiectat odată ce blocul a fost construit deja.

Și chiar dacă cineva s-ar gândi să construiască apartamente care să fie încălzite printr-o instalație de pompe de căldură, costurile ar fi uriașe și amortizarea acestor costuri ar fi greoaie.

Ca și idee, sistemele de pompe de căldură sunt de două feluri. Sistem sol-apă, aer-apă. La sistemul sol-apă, dacă pompa ar costa să zicem, 8.000 de dolari vei mai plăti cel puțin încă 10.000 pentru instalare, montaj și mentenanță.

Pompa de caldură aer-apă, deși nu mai presupune alte costuri de investiție și mentenanță, are un preț mai mare și consumă mai mult curent. Practic, o astfel de instalație nu e rentabilă pentru un bloc de locuințe.

Energia eoliană – De ce să spui NU la bloc

Energia eoliană este o sursă curată de energie regenerabilă. Dar are un mare dezavantaj. Ca să aibă randament optim, trebuie ca dimensiunea ei și a rotorului să fie de câțiva zeci de metri.

Dincolo de ,,poluarea vizuală’’, în cazul turbinelor care produc curent și energie termică cu ajutorul vântului ne lovim și de poluarea fonică. Nu întâmplător astfel de instalații se montează în câmp departe de orice zonă locuibilă.

Ideea unor asemenea echipamente în apropierea unor blocuri nu e deloc fezabilă și dezirabilă.

Energia Solară – o investiție pentru apartamentul tău

Din fericire, există un tip de energie regenerabilă care poate fi utilizată în proiectarea unor apartamente și blocuri moderne – energia solară. Panourile solare au cel mai mic cost raportat la celelalte instalații (turbine eoliene și pompe de căldură) și, în plus, pot fi montate pe acoperiș.

Concret, prețurile pentru un panou fotovoltaic pleacă de la 30 de euro per metru pătrat montat. În niciun caz nu vorbim de zeci de mii de euro ca în cazul celorlalte tipuri de echipamente.

În plus, ca și costuri de mentenanță și suprafață sunt mult mai versatile. Nu întâmplător Cartierul Solar a fost proiectat cu panouri solare pe toate blocurile. Apartamentele din cadrul complexului sunt modern utilate și echipate iar facturile la întreținere sunt mult mai mici din acest considerent.


113
rămase
Apartamente disponibile in Cartierul Solar