Cum alegi un Soundbar pentru Smart TV-ul tau?

Cum alegi un Soundbar pentru Smart TV-ul tau?

Te-ai mutat in Cartierul Solar? Ai un living modern cu un televizor smart? Ai nevoie si de asta pentru un vibe bun!

Daca te-ai mutat recent intr-o locuinta noua in cartierul Solar si ai mobilat-o modern, ai pus in centru un televizor smart si alte device-uri hi-tech, mai ai totusi nevoie de un lucru. Daca esti pasionat de filme, de gaming pe consola pe tv, poti sa faci adaugi un plus de spectacol in viata ta si sa iti montezi si un soundbar. Cum alegi un Soundbar pentru Smart TV-ul din living?

Cum alegi un Soundbar pentru Smart TV-ul tau?

Ce este un soundbar?

Denumirea soundbar (bara de sunet) reuseste sa descrie destul de bine acest tip de produs. Acesta este un sistem audio cu mai multe difuzoare dispuse intr-o carcasa subtire si lunga. Toate difuzoarele sunt indreptate in aceeasi directie. Exceptie fac soundbar-urile usor curbate, care concentreaza oarecum sunetul spre o zona mai ingusta din fata televizorului.

Primele versiuni de soundbar au aparut pur si simplu prin integrarea difuzoarelor frontale intr-o singura incinta acustica, ca raspuns la nevoia de a oferi un sistem de sunet compact, cu mai putine cabluri. In timp tehnologia a fost rafinata folosind difuzoare specializate si algoritmi avansati pentru a imbunatati nu doar calitatea audio ci si spatialitatea sunetului.

De ce soundbar si nu sistem home cinema?

Cred ca ai intuit deja de ce multi cumparatori isi indreapta atentia catre un soundbar: spatiul ocupat este infim in comparatie cu un sistem surround 5.1. Daca ai loc pentru televizor ai loc si pentru soundbar, calitatea sonora fiind mult imbunatatita. In cazul televizoarelor montate pe perete unele suporturi TV includ sistem de montare si pentru soundbar.

Vizual, folosirea unui soundbar reuseste de cele mai multe ori sa imbunatateasca aspectul unui sistem AV, sau cel putin sa treaca neobservat. Nu acelasi lucru se poate spune despre un sistem cu boxe, subwoofer si cablurile de conectivitate si alimentare care sunt aproape imposibil de ascuns fara o planificare temeinica inainte de renovarea apartamentului si instalarea tuturor componentelor sistemului multimedia.

Intrebarea care se pune insa este daca merita sa faci compromisul la capitolul sunet doar de dragul aspectului si al spatiului ocupat. Din cauza dimensiunilor reduse este imposibil pentru un soundbar sa includa difuzoare de dimensiuni mari, necesare pentru redarea frecventelor joase (bass).

Din fericire exista solutii pentru aceste situatii. Destul de multe soundbar-uri pot fi conectate cu un subwoofer (cu cablu sau wireless). Subwooferul este relativ usor de ascuns pentru ca undele de frecventa joasa nu sunt directionale. Astfel, pozitionarea acestuita intr-un colt al camerei nu va afecta in vreun fel spatialitatea sunetelor.

Soundbar cu subwoofer

Nu doar atat, dar pentru cei care doresc un efect surround realist, nu doar unul simulat din software (cum se intampla la majoritatea soundbar-urilor) exista uneori posibilitatea conectarii unui receiver wireless si a unei perechi de boxe pentru canalele audio din spate. Personal insa cred ca deja nu mai avem de-a face cu un soundbar, ci cu un sistem home cinema. Deci ne intoarcem la situatia initiala cu multe cabluri si boxe pe care nu stim unde sa le mai ascundem.

Caracteristicile cele mai importante pentru un soundbar

Daca esti insa convins ca doresti un soundbar exista suficient de multe modele care nu te vor dezamagi la capitolul calitate a sunetului, cat timp esti pregatit sa investesti o suma decenta de bani. Soundbar-urile au avantaje fata de sistemele home cinema, insa pretul nu este neaparat unul din ele.

Difuzoarele. Din punctul meu de vedere un soundbar trebuie sa aiba cat mai multe difuzoare. Nu are sens sa cumperi un soundbar care poate atinge si 1.5 metri lungime si sa folosesti doar 4 – 5 difuzoare. Cu cat mai variate ca marime cu atat mai bine vor fi acoperite gamele distincte de frecvente. Orientarea difuzoarelor joaca si ea un rol important, in special la sistemele care utilizeaza algoritmi avansati de simulare surround (sistemele Dolby Atmos care reflecta sunetul de peretii incaperii).

Dimensiunile. Cum am spus si mai inainte, un soundbar poate fi destul de lung. Asigura-te ca ai spatiu suficient in fata televizorului pentru instalarea acestuia. Grosimea si adancimea nu sunt o problema pentru ca vorbim in general de maxim 15 – 20 cm.

Decizia ramane la tine! Ai prieteni sau cunostinte care vor si ei sa se mute in Cartierul Solar? Va asteptam in ansamblu sa descoperiti toate facilitatile oferite de cel mai inovativ ansamblu reziential din Romania.


113
rămase
Apartamente disponibile in Cartierul Solar