Tips & tricks: cum alegi bicicleta pentru fitness in living
Daca ai ales sa te muti intr-un apartament in cadrul Cartierului Solar si iti place sa ai un stil de viata activ si sanatos, inseamna ca te-ai gandit sa iti amenajezi o parte din living ca fiind utilizata ca sala de fitness. Si daca din varietatea de optiuni – banda de alergat, aparat pentru abdomene, tu te-ai gandit la o bicicleta statica, trebuie sa stii dinainte cateva aspecte. In primul rand trebuie sa intelegi diferentele dintre ele ca sa poti opta pentru modelul potrivit pentru tine si stilul tau de viata.
Biciclete stationare
Ca principiu de functionare se aseamana cel mai mult cu bicicletele de strada. Diferenta majora este ca bicicletele stationare nu au roti. Pedalele fiind folosite pentru a misca o volanta mai usoara sau mai grea la care sunt legate direct sau printr-o curea. O rezistenta magnetica sau mecanica este folosita pentru a opune rezistenta in pedale, simuland conditii dificile precum urcatul unei pante abrupte. In functie de pozitia de pe bicicleta discutam despre biciclete cu comportament similar cu cel al bicicletelor de agrement sau al celor de curse.
Biciclete eliptice
Sunt impropriu numite biciclete, cred eu. Aceasta nu arata deloc ca o bicicleta normala. In plus, miscarea mainilor si a picioarelor nu aduce deloc cu cea a unei biciclete, ci mai degraba se aseamana cu cele de la ski fond.
Important este insa ca bicicletele eliptice necesita la fel de mult efort ca si bicicletele pentru cycling/spinning si solicita nu doar picioarele si zona abdominala – lombara (core) ci si bratele, care se misca pe manerele verticale pentru a ajuta picioarele pe nivelele mai ridicate de rezistenta.
Atat bicicletele stationare cat si cele eliptice rezolva o problema a alergatului pe masura ce inaintam in varsta si anume zdruncinatul incheieturilor la fiecare contact pe care il face piciorul cu pamantul. La bicicleta talpa nu paraseste niciodata pedala, deci acesta problema dispare complet.
Persoanele in varsta pot folosi in general fara probleme bicicletele de fitness dotate cu scaun pentru ca nu pun presiune pe spate. Desi rare, exista si modele eliptice cu scaun.
Specificatii si caracteristici importante
Greutatea maxima suportata. Primul si cel mai important aspect este greutatea maxima admisa de bicicleta. Exista suficient de multe modele care rezista pana la 130 de kilograme. De obicei aceasta valoare este mai scazuta. Deci acesta ar trebuie sa fie primul lucru pe care sa il verifici. Nu iti inchipui insa ca bicicleta va ceda din prima daca depasesti putin greutatea maxima. Totusi, o valoare constructiva cat mai mare de multe ori denota si o constructie mai robusta, care va rezista mai bine in timp.
Rezistenta opusa la inaintare. Cine merge cu bicicleta des stie ca pedalatul la inclinare zero nu presupune mult efort, deci pentru un antrenament serios e bine sa poti ajusta rezistenta pe care ti-o opune bicicleta, simuland astfel conditii de urcare in panta cat mai variate.
Pana la urma, alegerea finala va apartine. Dar daca vreti sa intrati in posesia unui apartament, atunci puteti sa prindeti promotia oferita de Cartierul Solar, promotie in urma careia puteti sa mai castigati un apartament.