Te-ai mutat intr-un apartament nou? Cateva idei creative pentru oglinzi
Daca ai ales sa te muti intr-un apartament din incinta Cartierului Solar, inseamna ca esti interesat de noile tehnologii, pentru ca doar aici gasesti apartamente in blocuri care folosesc energia solara. Aici gasesti cele mai performante centrale de condensare si alte elemente de design interesante.
Si daca iti plac iluziile optice si vrei sa-ti transformi spatiul locativ in ceva inedit, atunci poti sa optezi pentru oglinzi si sa le montezi in puncte strategice. Oglinzile reusesc sa creeze iluzia unui spatiu mult mai mare. Mai ales daca le montezi intr-o debara sau intr-o camera de depozitare.
Oglinda – de la legenda la superstitie, de la traditie la design modern
Oglinzile inca de la inceputul lor au surescitat imaginatia oamenilor. Nu e deloc intamplatoare aparitia unei oglinzi intr-o serie de povesti din Occident. Misticul din spatele oglinzilor este mult mai vechi.
In filozofia chineza antica se vorbea despre oglinzi ca un element extrem de important pentru Feng Shui-ul unei locuinte si montarea gresita a unei oglinzi sau spargerea ei era vazuta ca un semn rau. Chinezii credeau ca oglinzile capteaza energiile negative si le resping pe cele pozitive daca sunt amplasate gresit. Si in traditia autohtona spargerea unei oglinzi e echivalentul a 7 ani de ghinion.
Dincolo de legende si povesti, exista cateva elemente care au fost preluate din mitologie si legende si adaptate designului modern. De exemplu, si astazi multi designeri nu recomanda sa se tina in casa oglinzi mazgalite, fumurii sau crapate. Acestea dau un aspect neingrjit camerei si un vibe negativ celor care locuiesc acolo.
Oglinda si cateva superstitii din diferite popoare si culturi
Potrivit indienilor precolumbieni, oglinzile sau materialele care puteau sa reflecte imagini nu trebuiau plasate in proximitatea usilor de la intrare. Acestia credeau ca oglinzile care reflecta usa de acces principala indeparteaza energia pozitiva si o risipesc in exterior.
Olandezii credeau ca daca vrei sa iti pui o oglinda in dormitor ar trebui acoperita noaptea cu un cearsaf alb ca sa nu atraga energiile negative.
Italienii din zona Toscanei cred ca cel mai bun loc unde poti sa pui o oglinda este spatele aragazului. Doar asa vei avea prosperitate in casa si inspiratie la gatit paste si pizza.
Cum se asambleaza corect o oglinda in apartament
Dar sa revenim la prezent. Odata ce te-ai mutat intr-un apartament nou, inainte de a incepe mobilarea trebuie sa ai clar o schita dupa care sa te ghidezi. In functie de spatiul pe care vrei sa-l aloci diferitelor piese de mobilier, trebuit sa te gandesti la forma oglinzilor.
Oglinzile patrate sau dreptunghiulare sunt un indicator al geometriei echilibrului si sunt ideale pentru a le monta pe un perete lateral in hol. Marimea acesteia n-ar trebuie sa depaseasca jumatate de metru in lungime si 30-40 centrimetri in latime, dar, daca preferi o viziune de ansamblu inainte sa pleci din locuinta, poti opta pentru o oglinda lunga de 170-180 de cm si lata de cel putin 50-60 de cm.
Daca vrei sa dai un vibe interesant unei camere, poti opta pentru o oglinda octogonala, care da vibratie de putere. In cazul in care esti o persoana familista, poti monta deasupra canapelei sau coltarului o oglinda ovala, pentru ca oglinzile ovale mentin unitatea in familie.
Dincolo de superstitii si misticism, oglinzile sunt extrem de utile in casa, mai ales daca iti plac spatiile luminoase, pentru ca oglinzile dau un aer de lumina.