4 diferențe majore între apartamentele tip studio și garsoniere
Te gândești să te muți într-un apartament tip studio sau într-o garsonieră dar nu știi exact care sunt diferențele? Sau poate te numeri printre cei care consideră că un studio este la fel ca o garsonieră, doar că are un nume mai modern și mai interesant. Ei bine, noi îți garantăm că aceste două tipuri de locuință sunt destul de diferite. Merită să înțelegi ce le aseamănă, dar mai ales ce le face să fie diferite.
Vechimea imobilului.
Nu este o coincidență faptul că majoritatea garsonierelor de pe piața imobiliară se află în blocuri vechi, în timp ce apartamentele tip studio sunt doar în blocuri noi. Acest lucru se datorează schimbării percepției asupra nevoilor de bază ale locatarilor și conștientizării faptului că o garsonieră nu se mai potrivește cu nevoile și dorințele noilor generații de locatari. Din acest punct de vedere, cel mai mare dezavantaj în cazul garsonierelor îl reprezintă pereții subțiri care separă locuințele. Aceștia pot crea disconfort locatarilor cu vecini gălăgioși.
Dimensiunile locuinței
Un apartament tip studio este, de regulă, mai mare decât o garsonieră. În principiu, acest lucru se datorează faptului că garsonierele au fost construite astfel pentru a fi cât mai ieftine și nu neapărat pentru a oferi confort, în timp ce studio-urile au fost gândite pentru confort într-un spațiu destul de mic și deschis.
Baia și bucătăria
O surpriză neplăcută pe care o poți avea atunci când vizionezi o garsonieră este ca baia să fie pe hol. De asemenea, nu toate garsonierele au elemente specifice pentru bucătărie (aragaz, frigider, blat etc.). Sunt pur și simplu alcătuite dintr-o cameră de dimensiuni medii, asemănătoare unui living. Pe de altă parte, un apartament tip studio va avea întotdeauna baie proprie și bucătărie, fie că vorbim despre bucătărie închisă sau deschisă spre camera de zi.
Designul interior
Nu există priveliște mai diferită decât atunci când intri într-o garsonieră vs. când treci pragul unui apartament tip studio. Garsonierele sunt de obicei amenajate după moda anilor ’90. Elemente decorative nu mai sunt de actualitate, în culori monotone și fără personalitate. Apartamentele tip studio, pe de altă parte, sunt locuințe moderne concepute astfel încât să fie practice și atractive totodată. Acestea în ciuda dimensiunilor destul de mici. Multe persoane care locuiesc în astfel de apartamente optează pentru elemente decorative specifice, cum ar fi pereții despărțitori, care le permit să aibă intimitate și confort sporit, chiar și atunci când împart studio-ul cu o altă persoană.