Cum sa transformi camera copilului intr-un spectacol de teatru de papusi

Cum sa transformi camera copilului intr-un spectacol de teatru de papusi

 

Daca te-ai mutat recent intr-o locuinta noua, e timpul sa faci cateva modificari inainte de a te apuca sa mobilezi camera copilului. In primul rand, poti sa renunti la ideile de mobilier clasic si poti sa improvizezi un teatru de papusi. Mai ales daca ai un copil care inca n-a implinit varsta pentru gradinita.

Teatrul de papusi il va ajuta sa-si dezvolte imaginatia si creativitatea.

Putina istorie – Cum si de ce a aparut teatrul de papusi?

Pana in prezent nu se stie exact de ce a aparut sau cum. Inca din cele mai vechi timpuri s-au gasit diferite modele de papusi in tari din Africa, America de Sud si Asia. Majoritatea papusilor antice erau facute din lut, lemn sau piele de animale.

In acele timpuri stravechi se credea ca papusile atrag anumite forte ale naturii. Acestea puteau obtine recolte mai bogate sau fereau posesorii lor de razboaie. Astazi ele sunt folosite pentru a ajuta copiii sa-si dezvolte imaginatia, sa se obisnuiasca cu oamenii din jurul lor si sa-si imbogateasca vocabularul.

Si atunci ca si acum existau mai multe tehnici prin care papusile erau facute sa prinda viata. In Grecia Antica de exemplu sau in Japonia in perioada shogunatului, se foloseau atat papusile cu sfoara care erau controlate dintr-un punct inalt de catre un maestru papusar. Existau si papusi care se puteau pune pe palma sau in mana. Papusarii stateau undeva ascunsi sub nivelul scenei pentru a le da viata.

Ce personaje alegi pentru teatrul de papusi?

Daca ai copii de 4-5 ani, poti sa iesi din zona de confort cu papusi in forma de femei sau barbati si poti sa te duci in zona de imaginatie. Folosesti un cearceaf alb pe care il asezi intre doua scaune si apoi improvizezi.

Daca n-ai idei de personaje iconice, poti urmari teatrul de papusi european, sigur vei gasi sugestii interesante. De exemplu la italieni, un personaj destul de cunoscut era Pulcinela. Acesta a fost atat de celebru incat a fost adoptat si de francezi sub numele de Polichinelle. Vorbim practic de o papusa imbracata cu haine albe si cu masca neagra, vicios si viclean, care atunci cand este incoltit se apara facand pe prostul.  Nemtii aveau o papusa numita Kasperle, un personaj care mima neinfricarea dar care se speria destul de usor.

Daca nu vrei sa te complici cu tot felul de personaje si materiale, poti alege tehnica indiana. Folosesti umbre pentru teatrul de papusi. Folosesti un cearceaf alb, dupa care stingi lumina si aprinzi o lanterna sau alta sursa de lumina de partea cealalta a cortinei improvizate.

Daca alegi un astfel de teatru de papusi, trebuie sa ai grija ca papusile sa fie decupate cat mai fin si autentic, dupa care le lipsesti pe un bat si le misti in contra lumina dupa paravan cu ajutorul unei lanterne sau bec.

Materiale pe care sa le folosesti pentru a improviza papusi

Poti folosi bumbac, diferite texturi de sfori, nasturi colorati, carton, hartie creponata, hartie glasata si materiale flausate. Creativitatea nu are limite iar copiii tai se vor bucura cand le vei oferi un spectacol original.

Diverse tipuri de amenajari interioare vei regasi pe site-ul nostru AICI


113
rămase
Apartamente disponibile in Cartierul Solar