Cum sa ai un apartament decorat in stil vintage

Cum sa ai un apartament decorat in stil vintage

Cum sa ai un apartament decorat in stil vintage

Daca te-ai mutat recent in Cartierul Solar si vrei sa pastrezi in living un ambient creativ, relaxant, dar si cu un vibe utilitar, cu inflexiuni eclectice, atunci e bine sa alegi stilul vintage. Un design interior cu amprenta vintage trebuie sa coincida cu personalitatea ta. Stilul vintage necesita piese de mobilier de o inalta calitate si o lucratura aparte. Cu toate acestea, nu trebuie sa renunti la simplitate si sa pastrezi o imbinare armonioasa intre vechi si nou.

Cand si cum a aparut conceptul vintage in design de interior

Semantica cuvantului vintage

În trecut, ”vintage” avea cu totul un alt sens faţă de ceea ce înseamnă acum. Termenul era legat de regulă cu anul în care un anumit vin sau ulei era îmbuteliat. Cuvântul a fost folosit pentru prima dată la începutul secolului al XV-lea. Acesta provine din termenul francez ”vendage”, adică recoltă de vin.

Semnificatia tehnica a stilului vintage

Din punct de vedere tehnic, vintage, în vinificaţie, este procesul de a culege strugurii şi de a crea produsul finit într-un singur an. Un vin de epocă este unul obţinut din struguri care provin de la viţă de vie recoltată într-un an specificat. O utilizare obişnuită, deşi incorectă, se aplică termenului pentru orice vin care este perceput a fi deosebit de vechi sau de o calitate deosebit de înaltă. În timp, semnificaţia termenului s-a lărgit, cuvântul devenind uzual.

La început descria maşini care aveau cel puţin 50 de ani (vintage cars). În prezent mulţi vânzători sau cumpărători îl folosesc pentru descrierea hainelor care au cel puţin 30 de ani. Termenul de vintage referitor la haine, poate fi aplicat la orice cu o vechime între 30 şi 100 de ani. Hainele produse între 1920 şi 1970 sunt considerate vintage. Cu toate acestea, uneori termenul este folosit şi pentru produse vestimentare ce datează până la mijlocul anilor ’80. Pentru produsele mai vechi de 1920 se foloseşte termenul de “antichitati”.

Vintage înseamnă stilul şi caracteristicile unei ere trecute, înseamnă obiecte prea vechi să fie considerate “la mână a doua”. Există şi o diferenţă între vintage şi retro. Tot ce este mai vechi de 30 de ani este considerat vintage, pe când ceea ce este mai nou de 30 de ani este considerat retro. Atunci când vorbim de vintage ne referim la ceea ce a fost înainte de anii ’70, iar când spunem retro ne referim la perioadă anilor ’70 pană în ’90 inclusiv. În ultimii ani, vintage-ul a prins amploare, şi a devenit un trend demn de luat în considerare. Se manifestă într-o varietate de domenii.

De asemenea, au apărut ramuri ale curentului vintage şi în domeniul mobilei, a bijuteriilor, design-ului interior etc. Sunt organizate periodic târguri sau evenimente, unde sunt expuse pentru vânzare obiecte mai mult sau mai puţin vintage.

Cum se defineste stilul vintage

Indiferent ca vorbim despre dining, de living, dormitor, bucatarie sau accesorii precum corpuri de iluminat, decoratiuni, ceasuri de perete, nota comuna ramane patina timpului obtinuta prin tehnici speciale astfel incat elementele de decor sa arate usor uzate. Amenajarea interiorului unei locuinte spune intotdeauna povestea celor care traiesc acolo si de aceea este atat de important ca spatiul de refugiu si relaxare, chiar daca e plasat dincolo de vremuri, sa va reprezinte 100%.

Stilul vintage contemporan nu poate da forma dorintelor tale si nevoii de frumos fara elementele moderne. Asadar, pentru a crea o atmosfera de epoca, nu-ti fie teama sa folosesti cat mai multe culori pastelate si o singura piesa in nuante mai puternice.

Tips and tricks pentru o nota personala

Ca decorul sa nu-si piarda din stralucire, este bine sa nu exagerezi cu folosirea de obiecte restaurate. Mai bine concentreaza-te pe mobilierul vintage cu mici imperfectiuni, in starea lui naturala. Pe alocuri poti insera chiar si cateva rame foto alb-negru ale familiei, oglinzi cu rame aurii ori argintii sau niste banale casete de bijuterii si cufere vechi care pot deveni elementele-cheie ale amenajarii.

Unicitatea lor consta in materiale folosite pentru realizarea pieselor de mobilier, lucratura manuala in lemn in cazul unora, fiecare element aflandu-se in armonie perfecta cu celelalte, rolul lor fiind sa creeze un ambient cat mai chic, boem si primitor.


113
rămase
Apartamente disponibile in Cartierul Solar