Ce aleg: Apartament Decomandat, Semidecomandat sau Nedecomandat?
Atunci când alegem să ne mutăm într-un apartament nou sau într-o locuință dintr-un ansamblu rezidențial trebuie să fim atenți la anumite aspecte ce țin de organizarea suprafeței de locuit.
Sunt numeroase forumuri de discuție și site-uri de amenajări interioare unde oamenii scriu despre aceste lucruri. Dar de multe ori o fac în necunoștință de cauză.
Dacă majoritatea locuitorilor din cadrul unor ansambluri rezidențiale sau cartiere din Capitală și din alte orașe știu cu certitudine ce înseamnă să ai un apartament decomandat, în cazul celorlalte tipologii de structură a spațiului locativ, informațiile devin destul de haotice. De multe ori explicațiile unora sau altora sunt pe lângă subiect.
Noi ce de la Catierul Solar ne-am gândit să venim în ajutorul vostru cu câteva informații relevante despre acest subiect. Care sunt diferențele intre un apartament decomandat și unul semidecomandat?
Avantajele unui apartament decomandat
Unul dintre marile avantaje ale unui apartament decomandat este că poți customiza zonele unde ai nevoie de căldură sau răcoare. Deoarece fiecare spațiu are autonomia lui calorică.
Datorită faptului că intrarea se face printr-un hol central, nicio cameră nu este conectată la cealaltă și te poți bucura de spațiu propice fiecărei activități.
Bucătăria poate fi izolată atunci când gătești. Aceasta pentru a nu intra miros neplăcut în restul locuinței. Baia este închisă ori de câte ori ai nevoie și tot așa și în restul celorlalte camere, pentru că toate sunt separate.
Nu întâmplător toate modelele de apartamente din cadrul ansamblului rezidențial Cartierul Solar sunt configurate pe sistem decomandat pentru a permite clienților libertatea de control asupra spațiului personal.
Dezavantaje apartament semidecomandat
Apartamentul semidecomandat este construit în așa fel încât se trece dintr-o cameră în cealaltă printr-o singură ușă. Chiar dacă există și încăperi separate de un hol precum bucătăria sau baia, în funcție de arhitectura spațiului locativ, ideea de a trece dintr-o cameră în alta nu e confortabilă din mai multe motive. Poate că îți dorești o clipă de liniște, de izolare și te trezești că ești deranjat de colegul de apartament, părinți, frați, surori sau iubit/ă.
Avem un exemplu concret de apartament semidecomandat cu două camere, destul de uzitat ca și structură în cadrul blocurior construite după anii 80. Pentru a intra în dormitor, trecerea se face din living, printr-un hol mic și apoi într-un dormitor.
Dezavantaje apartament nedecomandat
Unul dintre marile dezavantaje ale unui apartament nedecomandat este randamentul caloric. Altfel spus, un apartament nedecomandat este mult mai greu de încălzit decât unul decomandat.
Mai mult decât atât, în cazul unui apartament nedecomandat cu 3 camere, pentru a intra într-un dormitor, trecerea se face prin living direct în acel dormitor, fara a trece printr-un hol. Este posibil ca și bucătăria să fie tot nedecomandată. Asta înseamnă că atunci când se gătește în acel spațiu tot mirosul se impregnează în mobilier, draperii sau perdele.
Vezi tipurile de apartamente din Cartierul Solar: