Balcoanele noastre – perfecte pentru hobby-urile tale

Balcoanele noastre – perfecte pentru hobby-urile tale

Esti pasionat de stiinte? Cum sa-ti transformi balconul lodje in mini laborator

Balcoanele noastre – perfecte pentru hobby-urile tale

Daca iti place sa te uiti la Discovery Channel sau alte canale dedicate cercetarii precum DaVinci sau Digi World, daca te-ai mutat recent intr-un apartament din Cartierul Solar si ai ales un imobil cu balcon tip lodja, atunci sa stii ca poti sa-ti transformi balconul in mini laborator.

Poti sa faci asta fara sa ceri acordul celorlalti proprietari pentru ca experimentele tale se vor desfasura la scara microscopica. Ai auzit bine. E suficient sa achizitionezi un microscop pentru amatori si sa descoperi singur lucruri noi.

Ce inseamna un  microscop pentru amatori

Trebuie sa spus de la bun inceput ca microscoapele amator nu vor inlocui niciodata un model profesional cand vine vorba de principalale caracteristici. Vorbim de factorul de marire, luminozitatea, focalizarea, rezolutia si contrastul imaginii.

Asta nu inseamna ca nu vei putea folosi un microscop destinat amatorilor in scopuri pur didactice sau doar pentru placerea de a observa detalii invizibile cu ochiul liber din monede, bijuterii, timbre, mancare, componente de calculator, frunzele plantelor de apartament.

Pe langa aplicatiile didactice si curiozitatea personala mai exista o importanta aplicatie pentru acest tip de microscop: microfotografie, adica fotografierea propriu-zisa a obiectelor si materialelor de pe lamela microscopului.

Fotografiile pot fi apoi utilizate in variate situatii, chiar si in mediul de afaceri. Principala modalitate de a fotografia cu un microscop este prin utilizarea unui model trinocular in care unul din cele trei obiective este de fapt un tub foto (phototube) pe care se poate monta o camera foto sau video ce nu interfereaza cu operarea normala a aparatului. Aceasta modalitate este preferat metodei DIY de montare a aparatului foto direct pe monoclul de observare.

Cele mai importante caracteristici ale unui microscop pentru amatori

Tipul microscopului.

Din punct de vedere al puterii de marire exista doua tipuri principale de microscoape. Primele sunt combinate (compound – high power). A doua categorie este cea stereo (low power). Cele combinate folosesc lentila ocularului (cea mai apropiata de ochi) si lentila obiectivului (cea mai apropiata de obiectul studiat) pentru a multiplica pur si simplu factorii de marire ai fiecarei lentile in parte. Astfel se pot atinge valori de marire de ordinul 1000 – 1500X fara costuri exagerate.

Microscoapele avansate folosesc un cap de observare cu mai multe lentile. Acestea pot fi rotite rapid pentru a schimba in cateva secunde factorul total de marire, in functie de necesitatea momentului. Imaginea rezultata de la un microscop combinat (compound) este inversata si in oglinda, deci va trebuie sa compensezi mental acest lucru daca nu optezi pentru un model ce compenseaza aceasta deficienta printr-un sistem optic complex. In plus obiectul este vizualizat 2D, lipsind adancimea din imagine.

Microscoapele stereo ofera o imagine neinversata, stereoscopica (tridimensionala) insa cu un grad mult mai mic de multiplicare, sub 100X. Acest grad de marire este suficient pentru aplicatiile in care obiectele studiate nu au dimensiuni microscopice (circuite electronice, cusaturi, texturi, obiecte de uz casnic, materie organica samd) si sunt manipulate direct de cel care foloseste microscopul.

In functie de aria stiintifica sau de aplicabilitatea practica exista mai multe tipuri de microscoape specializate. Fiecare are caracteristici adaptate cerintelor domeniilor respective. Vorbim aici de modele precum: microscop stereo binoclu, trinocular, de inspectie, pentru cercetare, inversate, metalurgice, polarizate, portabile, fluorescente sau gemologice.

Pana la urma totul tine de buget si de posibilitatile financiare are fiecaruia. Daca ai nevoie de ajutor sau sugestii nu ezita sa ne contactezi. Ai prieteni sau cunostinte care vor si ei sa se mute in Cartierul Solar? Va asteptam in ansamblu sa descoperiti toate facilitatile oferite de cel mai inovativ ansamblu rezidential din Romania.


113
rămase
Apartamente disponibile in Cartierul Solar