Daca ai ales sa te muti in Cartierul Solar si esti atras de tot ce inseamna tehnologie, inseamna ca dupa amenajarea locuintei, o sa ai nevoie si de o telecomanda universala ca sa controlezi diferite device-uri din locuinta: televizor, aparat de aer conditionat, blue-ray dar si alte device-uri.
Cum functioneaza o telecomanda
Principiul de functionare al unei telecomenzi poate fi explicat foarte usor. Un cod de control este trimis prin unde luminoase, folosind o dioda LED sau prin radio, pe o anumita frecventa, catre un receiver care recunoaste codul de control. Acesta pune comanda in aplicare.
Cele doua tipuri principale de telecomenzi sunt deci infrarosu (IR) si radio. Avantajul telecomenzilor in infrarosu este ca actioneaza in spectrul invizibil al luminii (infrarosu de obicei). Nu avem parte de raze LASER prin apartament si nu exista interferente de la alte dispozitive care folosesc acelasi spectru pentru comunicatie (pentru ca nu exista alte astfel de dispozitive).
Un dezavantaj este ca de obicei producatorii utilizeaza LED-uri slabe ca putere, pentru a conserva bateria telecomenzii. Efectul direct este ca telecomanda trebuie indreptata spre receiver, cu cat LED-ul este mai slab cu atat ‘tinta’ ta trebuie sa fie mai precisa. In general telecomenzile IR nu functioneaza daca exista un obstacol intre telecomanda si receiver.
Telecomenzile radio nu au aceste probleme, putand functiona si prin pereti si au de obicei o raza de actiune net superioara, care poate ajunge si la 100 de metri (cele Bluetooth sunt limitate in jur de 10 metri).
Cea mai mare problema a lor o reprezinta insa interferentele cu routerele Wireless, telefoanele mobile si cam orice dispozitiv modern care utilizeaza unde radio. Cel mai bun exemplu in acest sens fiind telecomanda de la masina. Aceasta de obicei da rateuri in zone populate, in care exista foarte multe dispozitive ce comunica pe frecvente similare.
Ce face o telecomanda universala?
Cum poti deduce foarte usor din nume, o telecomanda universala este capabila sa controleze simultan mai multe dispozitive diferite. Utilizatorul selecteaza de pe telecomanda dispozitivul pe care doreste sa il controleze la un moment dat, apoi trimite comenzi folosind aceeasi telecomanda.
Teoretic o telecomanda universala controleaza orice dispozitiv care poate fi controlat in mod normal din telecomanda. In practica nu poate controla absolut toate tipurile de dispozitive existenta. Controleaza doar anumite modele cu care aceasta este compatibila.
O telecomanda in infrarosu (IR) nu va putea comanda dispozitive care sunt controlate de obicei prin unde radio. Nici nu va putea lucra cu toate modelele de la toti producatorii. Exista in plus si o limitare a numarului de dispozitive care pot fi stocate pe telecomanda la un moment dat.
Daca alegi un model 4-in-1 inseamna ca vei putea lucra cu patru dispozitive la un moment dat, nu mai multe. Din fericire exista si modele mai avansate, care pot controla 8 dispozitive sau chiar mai multe.
Pana la urma totul tine de buget si de posibilitatile financiare are fiecaruia. Daca ai nevoie de ajutor sau sugestii nu ezita sa ne contactezi. Ai prieteni sau cunostinte care vor si ei sa se mute in Cartierul Solar? Va asteptam in ansamblu sa descoperiti toate facilitatile oferite de cel mai inovativ ansamblu rezidential din Romania.