Din ce în ce mai multe elemente din cultura asiatică sunt prezente și în România în ultimii ani. Ne referim la practici ca yoga, artele marțiale sau acupunctura, la elementele de design vestimentar și amenajări interioare. Oricum alegem să privim acest fenomen, e limpede faptul că influențele asiatice aduc un plus de echilibru, prospețime și relaxare atât din punct de vedere estetic, cât și energetic, tuturor celor care sunt interesați de ele.
Dacă te numeri printre persoanele pasionate de culturile japoneză, chineză, vietnameză sau chiar indiană, iată câteva idei pe care le poți folosi pentru a-ți transforma dormitorul într-un adevărat sanctuar cu influențe asiatice.
Folosește panouri imprimate în locul tapetului
De ce să aplici un tapet cu flori de cireș când poți opta, pentru un tablou deasupra patului, în stilul asiatic? Un astfel de panou poate fi aplicat direct pe perete sau poate fi folosit ca despărțitor pentru camere. Totodată, îl poți comanda pe internet sau îl poți realiza la comandă, într-un atelier din România.
Încorporează elemente din natură
Designul asiatic e recunoscut pentru simplitate și pentru faptul că folosește sau imită elementele din natură. Poți opta pentru mobilier specific, cum ar fi o masă cu scaune din bambus sau chiar un paravan din bambus care să acopere un perete întreg, pentru un plus de efect. De asemenea, poți folosi imprimeuri florale cu lotus și flori de cireș sau poți chiar să crești un bonsai adevărat. Bonsaiul va aduce un plus de echilibru și vitalitate camerei. Dacă alegi această variantă, ai grijă să te informezi cu privire la îngrijirea bonsaiului pentru că poate fi o plantă sensibilă. Are nevoie de lumină, apă și de multă atenție, însă îți garantăm că merită efortul.
Patul-platformă, cel mai îndrăzneț element de design japonez
De departe cel mai comun tip de pat pe care îl vei vedea în toate apartamentele de inspirație asiatică este patul-platformă. Cum arată și în ce constă? Ei bine, este vorba despre un pat care folosește o platformă de șipci pentru a sprijini salteaua. Astfel îi conferă aspectul unei platforme minimaliste foarte stabile. Patul este de inspirație japoneză, fiind utilizat mai ales în templele călugărilor din Țara Soarelui Răsare.
Minimalist în formă și culoare
Designul asiatic nu trebuie să fie neapărat minimalist. Uneori se utilizează explozii de culori și forme cu aspect de kitsch. Totuși, când vorbim de amenajarea unui dormitor, este mai potrivit să fim cumpătați în alegerea formelor și culorilor. Așadar, putem opta pentru culoarea predominantă alb, cu puține elemente în culori dramatice (roșu, negru, galben), iar formele pot fi cât mai liniare, minimaliste, cu un aspect echilibrat.
Îmbină armonios toate detaliile
Armonia este literă de lege pentru popoarele asiatice, fie că vorbim despre echilibrul mental, energetic sau despre armonia cromatică a unei camere. Pentru a avea un dormitor de inspirație zen, este important să îmbini fiecare element într-o manieră armonioasă, care să se potrivească bine cu întregul. Spre exemplu, poți opta pentru culori calde și neutre, texturi fine la atingere și cearșafuri cu tematică botanică. Astfel de detalii fac diferența și creează o atmosferă de pace și liniște în dormitor, departe de agitația orașului. Dacă ești interesat să îți schimbi locuința și să te muți într-o oază de liniște/relaxare, te invităm să ne vizitezi!