Panourile Solare

 

Soarele plătește pentru tine!

Primește energia soarelui în casa ta, făcând primii pași către un stil de viață eco-friendly!

 

 

Panoul solar este un dispozitiv folosit pentru generarea de energie. Acest tip de energie nu necesită materii prime, nu este poluantă și în plus, este gratuită și regenerabilă. Un panou solar fotovoltaic, spre deosebire de un panou solar termic, transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Astfel, vor fi amplasate 120 de panouri solare pe fiecare bloc și un invertor, ce vor asigura energia electrică pentru spațiile comune ale fiecărei clădiri.

Pentru a putea obține performanțe optime în timp, am ales să colaborăm cu AXITEC GmbH, un producător german, cu sediul în Böblingen lângă Stuttgart. S-a înființat în 2001, asigură dezvoltarea modelelor, vânzări & service pe tot globul, produce panourile fotovoltaice în fabrici din China, Turcia și Germania.

 

 

 

Panourile fotovoltaice realizează conversia directă a luminii în energie electrică la nivel atomic. Unele materiale au proprietatea de a absorbi fotoni de lumina și a elibera electroni. Acest efect poartă numele de efect fotoelectric. Atunci când acești electroni sunt captați rezultă un curent electric care poate fi utilizat ca electricitate.

Principalele avantaje ale panourilor solare fotovoltaice Axitec de 260 watt peak sunt:

Certificările panourilor solare fotovoltaice Axitec de 260 watt peak:

Garanție:

 

DATE TEHNICE

 • Putere nominală Pmax : 260Wp
 • Voltaj circuit deschis Voc : 30.92V
 • Curent scurt circuit Isc : 8.43A
 • Voltaj la putere nominală : 38.0V
 • Curent la putere nominală Imp : 9.01A
 • Eficiență modul : 15.98%
 • Nr. de celule : 60 (6×10)
 • Tip celule : policristaline 156x156mm
 • Dimensiuni : 1640x992x40 mm

 

 • Greutate : 18.5 kg
 • Cutie de joncțiune : IP 67, 6 diode
 • Cablu solar inclus : 4 mmp cu L=900mm
 • Conectare : conectori MC4
 • Valoare fuzibil : 15A
 • Tensiune maximă : 1000V
 • Temperatură de operare : -40 la +85 grade Celsius

 

 

Invertoarele – SMA Solar Technology AG.

În Cartierul Solar s-au montat invertoare SMA. Acestea convertesc curentul direct generat de modulele fotovoltaice în curent alternativ livrat în rețea. Mai mult, ca și sisteme inteligente de management, invertoarele sunt responsabile pentru monitorizarea producției și managementul rețelei. În plus față de eficiența lor mare, invertoarele SMA se caracterizează printr-o durată lungă de utilizare.

 

 

CUM VA FUNCȚIONA ACEST SISTEM FOTOVOLTAIC PERFORMANT REALIZAT CU MATERIALE DE ULTIMĂ GENERAȚIE?

 

În această etapă a dezvoltării Cartierului Solar din B-dul Metalurgiei nr. 132, sector 4, București, centrala electrică fotovoltaică Axitec este montată pe terasele celor 4 blocuri de locuințe finalizate și are o capacitate totală de 124,8 kWp. Ea este realizată din 480 de panouri fotovoltaice, fiecare dintre ele cu o capacitate de 260 Wp, cu o durată de viață utilă estimată de peste 25 de ani, fără o scădere semnificativă a producției. Acestea au un grad de eficiență de 15,99% și sunt realizate cu materiale de ultimă generație (celule fotovoltaice de înalt randament din siliciu policristalin, sticlă temperate etc.).

Centrala electrică fotovoltaică este repartizată în mod egal pe terasele fiecăruia dintre cele 4 blocuri de locuințe din Cartierul Solar, fiecare având o capacitate de 31,2 kWp, cu 120 de panouri și 1 invertor. Producția maximă pentru fiecare bloc este limitată la 24,9 kWp, astfel încât puterea maximă debitată de centrala fotovoltaică să fie de 99,6 kWp.

Panourile fotovoltaice sunt montate pe o structură ușoară din profile din aluminiu, tip Alumil, înclinate la 280° față de orizontală, orientate cu o abatere de 250° spre sud. Structura din aluminiu este fixată pe acoperiș pe lesturi dimensionate corespunzător condițiilor de încărcare și de vânt, distanța dintre lesturi fiind de 1,9 m. Cele 480 de panouri fotovoltaice sunt grupate în 24 de șiruri a câte 20 de panouri legate în serie (6 șiruri a câte 20 de panouri/bloc de locuințe).

Șirurile sunt conectate la cele 4 invertoare, iar fiecare invertor este racordat la tabloul de conexiune amplasat lângă tabloul de distribuție aferent părților comune. Tabloul de conexiune este racordat la bara de 3 x 0,4 kV a tabloului de distribuție aferent părților comune pentru evacuarea energiei electrice produse. Racordul dintre tabloul de conexiune și cel de distribuție aferent părților comune este realizat cu cablu tip Enel 3×150+95 mmp.

Panourile fotovoltaice sunt conectate între ele folosind conductori izolați din cupru cu secțiunea de 6 mmp. Pozarea cablurilor este realizată astfel încât să fie evitată formarea buclelor, pentru a fi evitată apariția unor tensiuni induse în instalație. Șirurile sunt legate la circuitele de intrare ale invertoarelor. De la ieșirea din invertoare la tabloul de conexiune sunt utilizate cabluri trifazate de Al 3×35+16 mmp, tip ACYY. Cablurile trifazate sunt pozate printr-un tub prevăzut în construcția blocului, în colțul de nord-vest al luminatorului.

 

 

La proiectarea centralei electrice fotovoltaice s-a optat pentru o soluție descentralizată a rețelei de invertoare în detrimentul unora centralizate de putere mare din mai multe motive:

– disponibilitate mai mare a centralei (în cazul unei defecțiuni a unui invertor restul centralei electrice nu este afectată);
– nu necesită o construcție specială pentru montajul lor;
– costuri de mentenanță mai scăzute (lipsa ventilatoarelor sau a filtrelor de aer);
– permit extinderea ulterioară a centralei electrice;
– elimină cutiile de joncțiune pe cc a șirurilor de panouri fotovoltaice;
– elimină necesitatea conexiunilor pe cc cu tensiuni de circa 800 V.

 

Fiecare invertor are 2 circuite de intrare în cc independente tip MPPT (Maximum Power Point Tracking), iar fiecare circuit MPPT are 6 perechi de intrări în cc echipate cu siguranțe de 15 A pentru protecție la scurtcircuit și o protecție comună la supratensiuni. Funcționarea protecțiilor este monitorizată și poate fi transmisă la distanță. Prin monitorizarea continuă a tensiunii și a frecvenței tensiunii de alimentare a rețelei este asigurată conectarea în fază cu rețeaua, ceea ce nu permite introducerea în sistem a unei tensiuni alternative de frecvență diferită. Monitorizarea permanentă a tensiunii de alimentare, a frecvenței curentului și a impedanței circuitului conectat la rețea elimină posibilitatea de insularizare a sistemului de producere a energiei electrice din cauza unei defecțiuni sau a unei întreruperi a legăturii dintre sistemul nou proiectat și transformatorul punctului de distribuție aferent.

Invertoarele au grad de protecție IP65 și sunt montate în exterior, pe terasă, lângă șirurile de panouri fotovoltaice. Invertoarele permit supravegherea și controlul lor de la distanță. Centrala electrică fotovoltaică este racordată la rețeaua electrică la tensiunea de 3 x 0,4 kV, în postul de transformare executat pentru evacuarea energiei electrice produse. Funcționarea centralei fotovoltaice este posibilă numai împreună cu rețeaua electrică a operatorului de distribuție (funcționare „on grid”), tot curentul electric produs fiind introdus în rețeaua națională.

 

AVANTAJELE

 

Panourile solare fotovoltaice reprezintă primul pas către un stil de viață ecofriendly. Iată care sunt avantajele acestora:

 • costuri ZERO cu energia electrică consumată pentru părțile comune ale clădiri;
 • acoperirea de până la 100% a costurilor generate de părțile comune;
 • prin folosirea panourilor fotovoltaice se produce energie 100 % verde, astfel reducându-se emisiile de gaze cu efect de seră;
 • în procesul de conversie a energiei solare în energie electrică nu se elimină gaze sau substanțe poluante:
 • nu au părti în mișcare, nu produc zgomot, impact vizual plăcut;
 • costuri mici de întreținere și o durată de viață de peste 25 ani.

 

 

 

Newsletter

Abonati-va la newsletterul cartierului solar pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii

Am citit si am ințeles politica site-ului de prelucrare a datelor cu caracter personal si libera circulație a acestor date. Detalii aici.

Sunt de acord ca site-ul cartierulsolar.ro sa prelucreze datele mele cu caracter personal enumerate mai sus in vederea trimiterii de newslettere, oferte, promotii, informari cu privire la produsele si serviciile oferite de catre dezvoltatorului ansamblului Cartierul Solar.

A aparut o eroare. Va rugam sa verificati datele introduse!

Ati fost abonat cu succes la newsleterul nostru. Va multumim!

963
Apartamente vândute
0
Apartamente rămase