Cum alegi o pereche de schiuri daca iubesti iarna

Cum alegi o pereche de schiuri daca iubesti iarna

Cum alegi o pereche de schiuri daca iubesti iarna

Daca te-a prins iarna in Cartierul Solar si ti-au ramas bani in plus dupa ce ai platit facturile, cum ar fi sa iti cumperi niste ski-uri ca sa te bucuri de iarna, daca tot a venit zapada. Dar cum le alegi, din ce material? Sunt intrebari la care vom raspunde pentru tine ca tie sa iti fie mai usor. Cum alegi o pereche de schiuri daca iubesti iarna?

Lungimea skiurilor in functie de inaltime

De departe cea mai importanta caracteristica a unei perechi de schiuri o reprezinta lungimea acestora in functie de inaltimea schiorului. In practica va trebui sa tii cont si de alte caracteristici precum gradul de experienta, greutatea, stilul de schiat pe care il abordezi si tipul partiei, terenul pe care te vei da cu skiurile. Skiurile scurte faciliteaza virajele stranse. Skiurile lungi ofera o stabilitate mai buna la viteza mare. Skiurile apropiate de barbie sunt recomandate incepatorilor si celor cu abilitati intermediare, cu greutate corporala mica sau moderata, care fac multe viraje, rar merg cu viteza si care isi doresc un ski mai lejer. Skiurile lungi care ajung la frunte si chiar trec de crestetul capului sunt destinate celor care schiaza rapid si agresiv, cu greutate corporala mare, care se dau si off-trail, nu doar pe partii amenajate, care prefera adrenalina.

Forma skiului

Daca lungimea skiului este prima caracteristica mentionata nu doar in descrierea produsului ci de multe ori si in numele acestuia, cand vine vorba de forma schiului discutam despre mai multe aspecte: latimea acestuia, raza de viraj si profilul.

Toate acestea influenteaza performanta schiului in diverse scenarii si din pacate nu sunt intotdeauna specificate de producator sau de magazinele online.

Latime la mijlocul schiului (waist width)

Aceasta este latimea masurata in punctul cel mai subtire al skiului, vazut de sus. Un ski cu talia ingusta va fi mai rapid in viraje, cele cu talie mai groasa insa vor oferi o aderenta mai buna in zapada afanata.

In functie de tipul terenului vei fi interesat si de latimea in varful skiului si la coada acestuia. Cand sunt specificate toate cele trei latimi, vei vedea un sir de numere de forma 120/90/110 mm. Primul numar reprezinta latimea in varful schiului, al doilea latimea in punctul cel mai ingust si ultimul latimea cozii schiului.

Cand vine vorba de skiuri pentru coborare avem de-a face cu trei tipuri principale, definite de latimea minima:

All-Mountain – latime ingusta la mijoc, pana la 90 mm. Sunt ideale pentru toate tipurile de teren cu mix de zapada afanata sau partie amenajata. Sunt alegea tipica pentru toate grupele de varsta, sex si experienta;

All-Mountain wide – latime minim intre 91 si 109 mm, denumite si mid-fats sau fats. Ofera flotabilitate in zapada moale sau afanata, fara a afecta prea mult agilitatea pe partii amenajate;

Powder – cea mai mare latime minima, de peste 109 mm la barbati si peste 100 mm la femei. Sunt destinate uzului in afara partiei, deci nu ofera precizia dorita pe partii amenajate.

Raza de viraj (radius)

Este caracteristica exprimata in metri ce defineste raza cercului pe care il genereaza schiul in cazul unei intoarceri perfecte la 360 de grade, fara a inclina schiul. Raza acestui cerc este determinata prin masurarea curburii generata pe lungimea schiului de diferenta intre latimea in talie si cea din varf si coada, adica de sidecut.

Pana la urma, alegerea finala va apartine. Dar daca vreti sa intrati in posesia unui apartament, atunci puteti sa prindeti promotia oferita de Cartierul Solar.


113
rămase
Apartamente disponibile in Cartierul Solar